Etiketler

5 Haziran 2014 Perşembe

Bir Zamanlar "Orient Express"


Bizi buyulu,ihtisamli ve tarihi bir yolculuga cikaran Dogu ekspresi , getirilen vagonlari ve lokomotifiyle Paris'te yerini aldi.


Arap dunyasi Enstitüsünde "Bir zamanlar orient express" adiyla acilan sergi ,trenin vagonlarini ziyaret etme sansi verdigi gibi enstutude yer alan kisa film ve belgesellerle de trenin tarihine isik tutuyor.Bileti alip trenden iceri girdiginizde adeta bir tiyatro sahnesindesiniz.Her detay dusunulmus.Trenin gorkemli yapisi bir yana, orient express ile ilgili unlu isimler icin ayrilmis koltuklar bulunuyor.Her birine ayri bir dekor olusturularak...Sergideki ilk pullman vagonunda ahsap paneller, cam islemeler ,buyuk genis koltuklar goze carpiyor.Donemin luks anlayisini temsil eden sampanya,sarap,cay ve sigara dekora eklenmis. Ikinci vagon ise yatakli...Burada da karsimiza Mata Hari,Baden Powell,James Bond gibi karakterler cikiyor. Son vagon ise trenin bar restaurant kismi.Yine deri koltuklar hakim.Elbette piyano unutulmamis.





 

Gelelim Orient Express'in hikayesine... 1883 ile 1977 yılları arasında Paris İstanbul arasında sefer yapan; romanlarin,filmlerin ve zenginlerin treni Orient express yani diger bir adiyla
Şark Ekspresi,yarım düzine ülkeden geçip Avrupa ile İstanbul’u bağlayan ilk ekspres trendir.
 
Georges Nagelmackers'in kurduğu Wagons-Lits şirketine ait Orient Express Avrupa’nın ilk lüks yataklı ekspresiydi,esine ancak luks otellerde rastlanan ince işlemeli ahşap panelleri, ipek çarşafları, gümüş yemek takımları,el isi battaniyeleri, deri koltuklarıyla görücüye çıkan Orient Express'in  ilk seferinin yolcuları gazetecilerdi. Nagelmackers, lüks ulaşımda çığır açacak eserinin en iyi şekilde tanıtılmasını istiyordu.Trenin ilk yolculuguna sahitlik edenler arasinda Edmon About da bulunuyordu.Zira kendisi bu yolculuk ile ilgili anilarini 1884 yilinda "de Ponteise à stamboul" adli kitabinda yayinlamistir.Bu yolculukta kendisine eslik eden The times muhabirinin hedefinde ise II. Abdulhamit ile gorusmek yer aliyordu.Krallari,asilzadeleri,siyasetcileri,edebiyatcilari,diplomatlari,romancilari hatta casuslari,avrupanin bir ucundan digerine tasiyan Orient express, iki sicak savas ve bir de uzun suren soguk savasa sahitlik etti.Orient express hattina zaman icinde yeni guzergahlar eklendi.Dogunun gizemine kapilan avrupali zenginler sayesinde dogu express i altin bir cag yasadi. Savas donemlerinde seferlere ara verilmis de olsa  , ekonomik buhranla beraber musterilerinde azalma da olsa tren; edebiyat ve sinema alaninda da ilgi cekmeyi basardi.
 

 
Ünlü İngiliz polisiye roman yazarı Agatha Christie 'Şark Ekspresinde Cinayet' isimli romanını 1934 yılında yayınladı.Iste tum bunlar sergiyi daha da cazip kiliyor.Sanki bir yaninizda Agatha Christie diger yanda istanbul asigi fransiz romanci Pierre loti oturuyor ,arka vagonda ise Mata hari yeni plani icin hazirlik yapiyor.
 




  
Lüksü, güzergahı ve yolcuları ile  "Kralların treni ve trenlerin kralı" unvanini alan orient express bizi sadece tarihi bir yolculuga cikarmakla kalmiyor,filmlere de goturuyor.Rusya'dan sevgilerle macerasinda, james bond orient express e biner :)
 
  Ve "orient expressinde cinayet" filmi ...
 
 
 Yine Orient expressde gecen "Kaybolan Kadın", (The Lady Vanishes) 1938 yapımı bir Alfred Hitchcock filmidir.
 


 
 
Uzun kuyruklar olusturan bu sergi 31 agustos'a kadar devam edecek.

 

 





 


 
 
 Arap dunyasi enstutusunde ise serginin ikinci kismi iki katli bir bolumde devam ediyor.Afisler ,tren guzergah haritalari ve trende kullanilan porselenler mevcut.
 
 
 
Ayrica sergide ,Félix Ziem ve Jean Auguste Dominique Ingres tablolari yer aliyor.
 
 
 
 Sergi bitiminde enstutunun giris katinda yer alan caféde lubnan mezeleri ve iceceklerini tadabilirsiniz.Otantik bir ortama sahip olan bu mekanda kahve icmenin tadi bambaska.

Enstutude farkli sergiler de yer aliyor.Dokuz katli bu binanin en guzel kismi suphesiz ki terasi .Paris manzarasinin tadini cikarmak isteyenlere oneriyoruz.

 Notre dame a bakarak yemek yemek isterseniz terastaki "le Zyriab" restauranti size gore.Sali ve cuma gunleri  acik olan "le zyriab" da ogle yemegi saatleri 12-15 /cay saati 15-18/aksam yemegi ise 19.30-00 arasinda.Ayrica sergiye girmeden de ucretsiz olarak terasa cikip manzaranin tadini cikabilirsiniz.

Enstutu ile ilgili her turlu bilgi icin web adresi
http://www.imarabe.org/

En yakin metro istasyonu M7 Jussieu

Institut du Monde Arabe
1, rue des Fossés-Saint-Bernard
Place Mohammed-V 75005 Paris

not:Pazartesi gunleri kapalidir.





 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder